Vaaliteemat

Muuttotappiokunnasta kasvukeskukseksi

Lahti on isojen haasteiden edessä. Asukasluku on viimeiset vuodet pysytellyt 120 000 asukkaassa. Asuntojen arvo ei nouse, osassa jopa alenee. Kasvua ei synny, ja talous sakkaa. Mitä Lahden kaupungin johto on tehnyt uusien veronmaksajien houkuttelemiseksi alueelle? Asuntojen hinnat ovat Lahdessa vain noin kolmasosa Helsinkiin ja Espooseen verrattuna. Luonto ja urheilu- sekä kulttuurimahdollisuudet ovat huipputasoa. Tasokkaat palvelut ja elämän laatu mukavien ihmisten kaupungissa, upeiden järvien rannalla on huipputasoa. Työmatka Lahdesta Pääkaupunkiseudulle ei kestä yhtään pitempään kuin Pääkaupunkiseudun Espoon laidalta Itä-Helsinkiin. Mutta miten muuttovirta saadaan käännettyä ja Lahteen lisää veronmaksajia? Pääkaupunkiseudun asukkaat eivät tunne Lahtea eivätkä Lahden mahdollisuuksia. Niinpä kaupungin profiilia pitää nostaa reippaasti. Tuodaan Lahti aktiivisemmin esiin pääkaupungin ja valtakunnan medioissa. Lanseerataan kunnon PR & mediakampanja, jonka avulla saadaan ihmisiä tutustumaan kaupunkiin, ja sen parhaisiin puoliin. Kaavoitetaan lisää pientalotontteja, erityisesti sellaisia, joissa pääsee nauttimaan näkymistä järvelle. Miksei myös hankittaisi asuntomessuja Lahteen. Näillä keinoilla saadaan asukasluku ja verotulot kasvuun.

Viitteet: 2014 – 2020  ja 2021

Uusia yrityksiä, lisää työpaikkoja

Lahti tarvitsee uusia yrityksiä. Liian moni yritys on viime vuosina lopettanut toimintansa alueella. Uudet yritykset tuovat uusia työpaikkoja ja lisää verotuloja. Mutta miten tämä saadaan aikaan? Otetaan mallia sadan tuhannen asukkaan Eskilstunan kaupungista Ruotsista, vain n. 100 km Tukholmasta. Kaupungin johto kokosi 2017 voimansa ja rakensi iskuryhmän lobbaamaan isoja yrityksiä. Tavoitteena oli saada globaali iso toimija avaamaan toimipiste kaupunkiin. Kontaktit Amazonin Jeff Bezzosiin ja muiden IT jättien johtoon alkoivat lauseella, ”Olemme valmiita kaupankäyntiin ja teidän palveluksessanne” ja muutaman vuoden työllä Amazon tarttui syöttiin. Kaupunki tarjosi yrityksille niin hyvät edut, joiden myötä Amazonin avatessa Pohjoismaiden toimipistettä, Eskilstuna keräsi potin. Tuloksena oli alueen huima työpaikkojen ja verotulojen kasvu! Miksi emme voisi keskittää meidän voimamme ja aikaansaada samanlaisia tuloksia? Perustetaan iskuryhmä "Lahden nyrkki", johon kerätään muutamia kaupungin ylimmästä johdosta sekä luottamushenkilöitä. Ja aletaan lobbaminen. Keskitytään ensin Energia- ja cleantech -alojen yrityksiin, joita houkutellaan sijoittumaan Lahteen. Ympäristöystävällisyys ja energia on jo nyt kaupungin suurin voimavara. Perustetaan tähän toimialaan keskittynyt teknologiapuisto. Yhteen hiileen puhaltavat oppilaitokset, alan yritykset ja julkishallinto saavat ihmeitä aikaan. Näin saadaan Lahden työpaikat kasvuun ja kaupunki uuteen nousuun.

Koulutus luo voimavaroja

Uuden kasvukeskuksen luominen onnistuu panostamalla koulutukseen. Laatua pitää parantaa ja tarjontaa laajentaa. Lahti tarvitsee yksityisiä koulutuspalvelutuottajia. Päiväkotitarjontaa pitää lisätä ja tukea palveluseteleiden avulla ja palveluista pitää maksaa yksityisille tarjoajille sama korvaus kuin julkisten palvelujen järjestäminen maksaisi kaupungille. Omaa yliopistoa ei saada heti Lahteen, eikä näin etäopiskelun aikana välttämättä tarvitakaan. Työ laajempien tutkimus- ja koulutusmahdollisuuksien hankkimiseksi aloitetaan nyt yhteistyössä nykyisten yliopistojen kanssa. Keskiasteen ja korkeakoulutuksen ohjelmien tarjonnan lisääminen ja laajentaminen on hyvä alku. Kun eri alojen opiskelijat löytävät mieluisen opiskelupaikan Lahdesta, myös väestöpako vähenee. Ympäristö- ja energiateknologian tutkimuksen, tuotekehityksen ja opetuksen vahvistaminen tulee olla Lahden keskeinen panostusalue. Samalla alan tutkijoita ja yrityksiä syntyy ja muuttaa alueelle. Lahden kaupungin tulee kannustaa yrityselämää ja oppilaitoksia puhaltamaan yhteen hiileen.

Säilytetään upea luonto ja huipputason urheilu- ja kultuuritarjonta

Päijät-Hämeen luonto on ainutlaatuinen. Säilytetään metsät ja järvet puhtaina. Se on todella suuri voimavara. Lahti on urheilun huippuosaaja. Ja talviurheilun pääkaupunki. Pidetään se sellaisena.Pelicansin ja muiden paikallisten urheilijoiden ja seurojen menestys on voitto koko Lahdelle. Ei unohdeta, että kasvava ja voimistuva kaupunki tarvitsee laadukasta kulttuuritarjontaa. Kasvukeskuksen vetovoima syntyy monipuolisesta tarjonnasta, niin musiikissa kuin teatterissa. Lahdessa on hurjasti käyttämätöntä potentiaalia! Pistetään yhdessä tuulemaan ja nostetaan Lahdenseutu kasvuun.

OTA YHTEYTTÄ

Phone: +358 40963 5120
Email : jari@jarikaitera.com
Address: Vasikkahaantie 13 A 6, 15900 Lahti

LIITY TUKITIIMIIN

Copyright © Jari Kaitera. All Rights Reserved.