Uhka tulee idästä

28/02/2022

Olen pitkään seurannut huolestuneena Venäjän kehitystä, demokratian polkemista, johdon kieroilua ja sodan lietsomista. Jo yli kymmenen vuotta sitten merkit olivat näkyvissä. Ne kertoivat karua tarinaa siitä, että jotain vielä pahempaa oli Euroopassa tapahtumassa.

Kun Sotshin olympialaiset 2014 päättyivät, Venäjän todelliset aikomukset selvisivät. Krimin sota alkoi vain päivien päästä kisojen loppumisesta. Sen jälkeen nähtiin monenlaista kieroilua. Mukaanlukien Putinin suurimman oppositiovastustajan myrkyttäminen, vangitseminen ja Siperiaan karkoitus, riippumattoman venäläisen median häikäilemätön murskaaminen, sekä Itä-Ukrainan sotaan osallistuminen tunnuksettomien venäläisten sotilaiden, aseistuksen ja muun tuen kautta. 

Kuitenkin vasta viimeisten kuukausien tapahtumat ovat olleet koko maailmalle shokki. Osalle yllätys. Mutta Putinin toimet ovat olleet selkeästi ennustettavissa. Ukrainan sotaa oli valmisteltu jo pitkään. Eivätkä agressiot tähän pääty. Venäjän diktaattori on omien sanojensa mukaan palauttamassa keisarikunnan aikaisia rajoja. Ukraina on siis vasta alkua. Seuraavaksi vuorossa muut liittoutumattomat alueet, joille Venäjän sotilaallinen mahti on liian suuri.

EU:n poliittisen johdon heikkous & päättämättömyys ja Yhdysvaltojen uuden presidentin pehmoilu tarjosi Putinille mahdollisuuden, jossa kukaan ei noussut riittävän vahvasti vastustamaan Venäjän agressioita, täysin viatonta puolueetonta eurooppalaista valtiota vastaan. Siis ennen kuin tankit jo vyöryivät Ukrainan rajan yli. Maailma katsoi ihmetyksellä kuinka täysin häikäilemätön Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkoi. 

Suomen pikainen NATO-jäsenyys on ainoa keino torjua vastaavan tilanteen tapahtuminen omassa maassamme. Jopa Putin ymmärtää ja pelkää sitä voimaa, mitä kolmellakymmenellä Eurooppalaisella ja Pohjois-Amerikkalaisella puolustusliiton jäsenellä yhdessä on. Jäsenyyden hakeminen onnistuu hyvin, kunhan Suomi ja Ruotsi hakevat jäsenyyttä yhdessä ja NATO-maat myöntävät välittömän turvatakuun puolustaa alueitamme hakemusten käsittelyn aikana.

Viime päivinä minä ja puolisoni Miia olemme miettineet mitä me voisimme itse tehdä Ukrainaa auttaaksemme. Miian ehdotuksesta päätimme, että meillä on iso asunto ja avaamme kotimme ovet tarvittaessa Ukrainasta tulevalle turvapaikkaa hakevalle perheelle.

Keinoja auttaa on monenlaisia, vaikkapa lahjoittamalla rahaa Ukrainan pakolaisille. Myös sosiaalisen median kautta voimme vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen, päättäjien päätöksiin niin Suomessa kuin muualla. Jakamalla todellisia uutisia, demokratiaa puolustavia hyviä julkaisuja ja videoita. Ja vastustaa Venäjän toimenpiteitä, levittää totuutta Venäjän kansalaisille. Mitä sinä aiot tehdä tämän eteen?

Diktaattoria ei valitettavasti kukisteta millään mulla kuin väkivallalla. Pakotteet eivät siihen valitettavasti auta. Putin on kerännyt vuosien sotakassan tätä kriisiä varten.

On äärimmäisen tärkeää, että Ukraina saa pikaisesti aseellista apua. Onneksi myös Suomen päättäjät tämän ymmärsivät. Ukrainan presidentti pyysi myös vapaaehtoisia kansainvälisiä sotilaita liittymään mukaan puolustustaisteluun. Uskon vahvasti, että moni modernin sotilaskoulutuksen saanut, haluaa nyt lähteä taisteluun länsimaalaisten arvojen puolesta. Hyvä niin!

Me suomalaiset haluamme rauhaa ja hyvää kaikille kansoille.  Me olemme osa Eurooppaa, ja länttä. Sen arvoja ja jokaisen maan oikeutta päättää vapaasti itse asioistaan. Siksi erityisesti nyt, on tehtävä kaikki, mikä estää Putinin raukkamaista valloitussotaa. Ennen kuin on liian myöhäistä ja tankit ovat omalla rajallamme.

Raja railona aukeaa. Edessä Aasia, Itä.
Takana Länttä ja Eurooppaa; varjelen, vartija, sitä.

Takana kaunis isänmaa kaupungein ja kylin. Sinua poikas puolustaa, maani, aarteista ylin.

Uuno Kailas: “Rajalla” 1931

OTA YHTEYTTÄ

Phone: +358 40963 5120
Email : jari@jarikaitera.com
Address: Vasikkahaantie 13 A 6, 15900 Lahti

LIITY TUKITIIMIIN

Copyright © Jari Kaitera. All Rights Reserved.