Lahden isot haasteet

Hesari julkaisi 2019 artikkelin, jossa arvioitiin Suomen alueellista kasvua ja kehitystä. Uusimman ennusteen mukaan parinkymmenen vuoden jälkeen Suomessa on vain neljä merkittävää kaupunkiseutua, jotka kasvavat väestömäärältään 2040 mennessä yli 5%. Ja vastaavasti muu maa näivettyy. Merkittävin kasvualue on Helsinki yli 33% kasvulla. Seuraavaksi tulee Tampereen, Turun ja Oulun seudut 5-8% kasvulla. Lahden seutu kasvaa tässä arviossa vain 2%. Lahti on nyt isojen haasteiden edessä. Kasvua ei synny, ja asuntojen hinta alenee (katso IS artikkeli 2020).

Lahti sijaitsee maantieteellisesti huippuhyvässä paikassa, vain 50 minuutin juna tai tunnin automatkan päässä pääkaupunkiseudun kasvukeskuksesta. Etätyön aikana muutaman päivän työmatka viikossa pääkaupunkiseudulle on helppoa ja nopeaa. Asuntojen hinnat ovat vain noin kolmasosa Helsinkiin verrattuna, luonto ja urheilumahdollisuudet ovat huipputasoa, palvelut ovat hyvällä tasolla ja elämän laatu mukavien ihmisten kaupungissa, upean järven rannalla on hyvä.

Mutta miksi kasvu on meille lahtelaisille tärkeää? Työikäisen väestön muuttovirta Lahteen tuo lisää verotuloja. Uusien yritysten sijoittuminen Lahteen tuo työpaikkoja ja samalla kasvattaa edelleen verotuloja. Näillä kustannetaan kaupungin palvelut, ja ylläpidetään koulujen, terveydenhoidon, urheilu- ja kulttuuripalveluiden palvelujen määrää ja laatua. Yliopiston ja korkeakoulujen opetuksen laajentaminen tuo nuoria ja tutkijoita Lahteen. Nuoret työllistyvät lahtelaisiin yrityksiin ja organisaatioihin, eivätkä muuta pois Helsingin seudulle. Asuntojen arvo nousee, ja samalla lahtelaisten varallisuus ja elämän laatu karttuu.

Vaalikampanjani pääteesi on nostaa Lahden alue uuteen nousuun. Tehdään Lahdesta uusi kasvukeskus! Esimerkkiä voimme ottaa vaikkapa Oulun seudulta, josta tuli 2000 -kuvun vaihteessa pohjoisen Suomen pääkaupunki ja kasvukeskus. Sen väkiluku on kasvanut huimasti yli 200 000 asukkaaseen. Hi-tech yrityksiä on syntynyt huima määrä. Muutamia miljardiluokan yrityksiäkin löytyy Oulusta. Tämä kaikki siksi, koska kaupungin päättäjät, yliopisto ja yrityselämä alkoivat järjestelmällisesti satsata tähän noin 30 vuotta sitten. Entisenä Oulun kaupunginvaltuutettuna, minulla on monta ideaa, jolla tämä onnistuu myös Lahdessa. 

Pyydän apuasi! Ota yhteyttä keskustelussa tai YV:llä ja kerro ideasi. Viedään asioita yhdessä eteenpäin.

Lahdessa on hurjasti käyttämätöntä potentiaalia! Pistetään yhdessä tuulemaan ja tehdään Lahdesta Suomen uusi kasvukeskus.

OTA YHTEYTTÄ

Phone: +358 40963 5120
Email : jari@jarikaitera.com
Address: Vasikkahaantie 13 A 6, 15900 Lahti

LIITY TUKITIIMIIN

Copyright © Jari Kaitera. All Rights Reserved.